ΤΑ 7 ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ

 

Τα Επτά Θαύματα του Κόσμου (ή τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου) είναι σπουδαία μνημεία που καταγράφηκαν ως μεγαλουργήματα της εποχής ή αλλιώς θαύματα του αρχαίου κόσμου κατά την αρχαιότητα και την προ Χριστού περίοδο. Εμπνευστής του καταλόγου αυτού θεωρείται ο Αντίπατρος ο Σιδώνιος ο οποίος επισκέφτηκε όλα τα μνημεία και συνέταξε τον κατάλογο. Ο κατάλογος αποτελείται από επτά οικοδομήματα που βρίσκονται γύρω από το μεσογειακό πλαίσιο.

 

Παρακάτω κατατάσσονται τα επτά θαύματα κατά χρονολογική σειρά από το αρχαιότερο προς το νεότερο.

 

 

Θαύμα

Ημερομηνία κατασκευής

Κατασκευαστές

Ξεχωριστό χαρακτηριστικό γνώρισμα

 

Ημερομηνία της καταστροφής

Αιτία καταστροφής

H μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας

2584-2561 π.Χ

Αιγύπτιοι

Χτίστηκε κατά την διάρκεια της τέταρτης δυναστείας των Αιγυπτίων ως τάφος του Φαραώ Χέοπα .Δίπλα της βρίσκονται οι άλλες δυο μεγάλες πυραμίδες της ίδιας δυναστείας, του Χεφρύνου και του Μυκερίνου. Όλες βρίσκονται στην Αίγυπτο

 

υπάρχον

υπάρχον

Οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας

8οςαιώνας π.Χ-6ος αιώνας π.Χ

Βαβυλώνιοι

Κατασκευάστηκαν από τον Ναβουχοδόσορα τον Β’. Οι κήποι έφθαναν τα 22 μέτρα ύψος. Η περιοχή αυτών βρίσκεται στο σημερινο Ιράκ

 

1ος αιώνας π.Χ.

Σεισμός

Το Χρυσελεφάντινο άγαλμα του Ολυμπίου Διός

430 π.Χ

Έλληνες

Φιλοτεχνήθηκε από τον διάσημο στην αρχαιότητα γλύπτη Φειδία και ήταν τοποθετημένο στον ναό του Ολυμπίου(Ελλάδα) και έφθανε τα 12 μέτρα ύψος.

 

5ος-6ος αιώνας μ.Χ.

Φωτιά

Ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο

356 π.Χ

Έλληνες και Πέρσες

Αφιερωμένο στην ελληνική θεά Αρτέμιδα, το χτίσιμο του διήρκησε 120 έτη. Αρχικά κάηκε ολοσχερώς αλλά επανοικοδομήθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο για να καταστραφεί πάλι από τους Γότθους. Βρισκόταν στην σημερινή Έφεσο της Τουρκίας

 

356 π.Χ (από τον Ηρόστρατο),

262 μ.Χ. (από τους Γότθους), 391 μ.Χ. (με εντολή του Ιωάννη του Χρυσοστόμου)

Εμπρησμός (από τον Ηρόστρατο) και Λεηλασία

Το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού

353π.Χ-351π.Χ

Έλληνες και Πέρσες

Τάφος του Μαύσωλου, Πέρση σατράπη της Καρίας. Είχε 45 μέτρα ύψος και βρισκόταν στην Aλικαρνασσό στην σημερινή Τουρκία.

 

1494 μ.Χ

Σεισμός και Επιδρομή από τους Ευρωπαίους Σταυροφόρους

Ο Κολοσσόςτης Ρόδου

292 π.Χ-280 π.Χ

Έλληνες

Ένα τεράστιο άγαλμα του Θεού Ήλιου που ήταν τοποθετημένο στην προβλήτα του αρχαίου λιμένος της Ρόδου(Ελλάδα) και είχε 35 μέτρα ύψος.

 

226 π.Χ. (και 654 μ.Χ.)

Σεισμός

Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας

280 π.Χ.

[Ελληνες]

Ο φάρος είχε 135 μέτρα ύψος και ήταν μεταξύ των πιο ψηλών δομών στη γη για πολλούς αιώνες. Βρισκόταν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, και χτίστηκε από τον Σωκράτρη τον Κνίδιο, Μ.Αλεξανδρο (Αίγυπτος).

 

1303-1480 μ.Χ.

Σεισμός

Από όλα τα παραπάνω μεγαλουργήματα - αρχιτεκτονικά θαύματα το μόνο που κατάφερε να διασωθεί μέχρι σήμερα είναι η πυραμίδα του Χέοπα στην Αίγυπτο το οποίο ήταν και το παλαιότερο εκ των μνημείων. Το δημιούργημα με τη μικρότερη διάρκεια ζωής ήταν ο Κολοσσός της Ρόδου καθώς καταστράφηκε μόλις 58 χρόνια μετά την κατασκευή του εξαιτίας ενός καταστροφικού σεισμού που έπληξε το νησί εκείνη την περίοδο.