Η Πυραμίδα της Γκίζας

Οι πυραμίδες της Γκίζας είναι το αρχαιότερο σωζόμενο μνημείο από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου  και είναι οι πιο διάσημες πυραμίδες του κόσμου. Βρίσκονται στην Αίγυπτο. Η κατασκευή χρονολογείται στο 2580π.Χ. και βρίσκονται στην Νεκρόπολη της Γκίζας. Το σύμπλεγμα πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκε για τον ενταφιασμό Φαραώ και κατασκευάστηκε από την τέταρτη δυναστεία των Αιγυπτίων

Στην αρχαία Νεκρόπολη της Γκίζας ανήκουν: η Πυραμίδα του Χέοπα, γνωστή και ως "η Μεγάλη Πυραμίδα", η λίγο μικρότερη Πυραμίδα του Χεφρήνου και η σχετικά μετρίου μεγέθους Πυραμίδα του Μυκερίνου. Ανήκουν και οι τρεις στην Τέταρτη Δυναστεία. Όλες μαζί σχημάτιζαν ένα απέραντο συγκρότημα από μικρότερες πυραμίδες (των βασιλισσών), νεκρικούς ναούς, Μαστάμπες και τάφους αξιωματούχων. Στη Νεκρόπολη ανήκει και η περίφημη Μεγάλη Σφίγγα.

Από τα επτά θαύματα του κόσμου, μόνο οι πυραμίδες της Γκίζας υπάρχουν μέχρι αυτές τις μέρες. Αν και έχει φθαρεί μεγάλο μέρος του λευκού ασβεστόλιθου του περιβλήματος και οι γύρω ναοί έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά, το ύψος και το μέγεθος αυτών των τεράστιων κατασκευών ακόμα εντυπωσιάζει τους επισκέπτες. Η κατασκευή τους θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ιστορίας, και μέχρι σήμερα οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν από τους αρχαίους τεχνίτες για την κατασκευή αυτή, είναι θέμα που προκαλεί πολλές διαφωνίες.
Συγκεκριμένα υπάρχουν παραπάνω από 80 πυραμίδες στην Αίγυπτο οι οποίες έχουν χτιστεί σε μία περίοδο περίπου 1000 ετών, αλλά αυτές της Γκίζας είναι οι μεγαλύτερες και οι πιο αντιπροσωπευτικές λόγω της σταθερότητας της κατασκευής τους. Οι πυραμίδες της Γκίζας χτίστηκαν από τρεις Βασιλείς της 4ης δυναστείας, τον Khufu (γνωστός ως Χέοπας), τον Khafre (Chephren), και τον Menkaure (Mycerinus). Η πυραμίδα του Khufu (2551-2528 π.Χ.) είναι η μεγαλύτερη και η πιο γνωστή ως η μεγάλη πυραμίδα. Για παραπάνω από 4000 χρόνια ήταν το ψηλότερο κατασκεύασμα στον κόσμο.

Η Σημασία της οικοδόμησης

Οι αιγυπτιακές πυραμίδες των αρχαίων και μέσων Βασιλείων ήταν υπερκατασκευές των Βασιλικών τάφων. Σχεδιάστηκαν συμπαγή και ογκώδη για να προστατεύουν το σώμα του Βασιλιά, το πυραμοειδές σχήμα πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για λόγους συμβολισμού. Η πυραμίδα είχε σκοπό να βοηθήσει τον Βασιλιά στην αναληψή του στον παράδεισο, και το σχήμα της συχνά παρομοιάζεται με ένα δρόμο-ράμπα που οδηγεί στον ουρανό. Συνδέεται επίσης με τον αρχέγονο τύμβο ο οποίος αναδύθηκε από τα νερά του χάους στην εποχή της δημιουργίας. Επιπλέον, το πυραμοειδές σχήμα μπορεί να αποτελεί ηλιακό σύμβολο, το οποίο αναπαριστά σε συμπαγή και τρισδιάστατη μορφή τις πλάγιες ακτίνες του ηλιακού φωτός, οι οποίες κάποιες φορές φαίνεται να διαπερνούν τα σύννεφα. Όποια και να ήταν η συμβολική σημασία του σχήματος των πυραμίδων, είναι εμφανές ότι οι Αιγύπτιοι προσπαθούσαν να χτίσουν την ψηλότερη κατασκευή που είχε δημιουργηθεί μέχρι εκείνη την εποχή. Ένας πυραμοειδής σωρός από συμπαγή λιθοδομή ήταν και ο πιο επιτυχημένος τρόπος για να πετύχουν το σκοπό τους.
Η πυραμίδα ήταν μόνο ένα τμήμα του συνόλου του τύμβου. Η κάθε πυραμίδα ήταν τοποθετημένη σε έναν περιφραγμένο χώρο με ένα ναο στην ανατολική πλευρά. Επίσης υπήρχε ακόμα ένας ναός κοντά στο ποτάμι, ο οποίος συνδεόταν με τον άλλο με ένα μακρύ μονοπάτι διακοσμημένο με διάφορα ανάγλυφα.

Εργασίες προετοιμασίας της επιλεγμένης τοποθεσίας

Πολύ μεγάλη σημασία είχε και η επιλογή της κατάλληλης τοποθεσίας για την κατασκευή του κάθε ναού. Η τοποθεσία της Γκίζας προφανώς επιλέχθηκε λόγω της στρατηγικής θέσης που κατέχει η κοιλάδα του Νήλου (στη δυτική όχθη), όπου η δύση συνδέεται με την δύση του ηλίου και τον θάνατο. Επιπλέον ο ασβεστόλιθος που χρησιμοποιήθηκε στο εξωτερικό περίβλημα, παρείχε συμπαγές αποτέλεσμα για το μαζικό βάρος των κατασκευών και επίσης αποτέλεσε άφθονο υλικό για την κατασκευή των συμπαγών πυρήνων.
Οι εργασίες στη τοποθεσία που επιλέχθηκε ξεκίνησαν με έργα υποδομής (εκσκαφές, διαμόρφωση εδάφους, κ.τ.λ.). Οι Αιγύπτιοι φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν απλά εργαλεία, όπως τετράγωνα αλφάδια για την εξομάλυνση του εδάφους και νήματα στάθμης. Με αυτά τα μέσα ήταν ικανοί να επιτύχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό ακρίβεια: το επίπεδο του πεζοδρομίου γύρω απο την πυραμίδα του Χέοπα διαφέρει μόνο κατά 2 cm. Παρ' ότι η περιοχή γύρω από την βάση της πυραμίδας, σκάφτηκε για δωθεί η αίσθηση ενός άλλου επιπέδου, η φυσική πέτρα μέσα στη περίμετρο έμεινε άθικτη για να δημιουργήσει ένα συμπαγή πυρήνα στο κατώτερο επίπεδο του τύμβου.
Όταν το υπόβαθρο ήταν έτοιμο, μπορούσε να ξεκινήσει η κατασκευή ενός ακριβούς τετραγώνου το οποίο θα αποτελούσε την βάση της πυραμίδας. Η κάθε πυραμίδα ήταν προσεκτικά ευθυγραμμισμένη έτσι ώστε οι πλευρές της να "βλέπουν" προς τους τέσσερις κύριους προσανατολισμούς. Αρχικά, η ανατολική όπως και η δυτική πλευρά ήταν ευθυγραμμισμένες στο βορρά με την βοήθεια αστερισμών. Οι Αιγύπτιοι χτίστες κατάφεραν με μεγάλη ακρίβεια, οι πλευρές της μεγάλης πυραμίδας να αποκλίνουν από τον βορρά κατά μέσο όρο τρία λεπτά της μίας μοίρας. Όταν η μία πλευρά ευθυγραμμιζόταν, οι υπόλοιπες κατασκευαζόταν με βάση αυτή γεωμετρικά και τις σημάδευαν στο έδαφος.
Πρόσφατα, υπήρξαν αρκετές προσπάθειες να αποδωθεί σημασία στη διαγώνια τοποθέτηση των τριών πυραμίδων της Γκίζας. Είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι δεν υπήρχε κάποιο πρωταρχικό σχέδιο στο οποίο να βασίζεται αυτή η τοποθέτηση. Οι πυραμίδες χτίστηκαν σε διαφορετικές εποχές και σαν ξεχωριστά έργα. Επίσης, οι χώροι που περικλείουν τις πυραμίδες δεν συνδέονται μεταξύ τους όπως κάποιος θα περίμενε. Η διαγώνια τοποθέτηση είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας κατασκευής: οι πυραμίδες είναι πιστά ευθυγραμμισμένες στο βορρά και η κάθε μία είναι χτισμένη πλαγίως στην άκρη του οικοπέδου και τραβηγμένη πίσω από τα προγενέστερα μνημεία για να υπάρχει.